Căutări populare: retete cu vinete - somon - cozonac

Alege o reteta dupa ingrediente

Excesul de proteine duce la pierderea calciului

Excesul de proteineTrebuie să subliniem un lucru foarte important în ceea ce priveşte calciul: proteinele sunt necesare pentru fixarea calciului în oase, dar excesul lor are un efect păgubitor.

 In informaţiile unui grup de experţi de la O.M.S. se subliniază faptul că o alimentaţie bogată în proteine sau în obişnuita sare de bucătărie, măreşte pierderile de calciu, astfel că organismul este sărăcit de acest mineral. Acest lucru pare să fie un factor important în etiologia (cauza) osteoporozei, boală care afectează milioane şi milioane de femei în ţările dezvoltate.

Acest curios fenomen se explică astfel: cu cât mai multe proteine se ingeră, în special dacă sunt de origine animală (carne şi brânzeturi preparate mai ales), cu atât mai mult sângele devine acid prin acţiunea acidului lactic şi a acidului uric, care se formează în cursul meta-bolizării. Acest lucru obligă organismul să folosească o parte din rezervele de calciu de care dispune pentru a compensa excesul de aciditate. Căci, aşa cum am spus mai înainte, una din funcţiile pe care le îndeplineşte calciul, este cea de a menţine echilibrul între substanţele acide şi alcaline care se află în sânge. Mai ales calciul formează săpunuri (sapo-naţi) care nu se absorb în intestin, prin unirea cu acizi graşi proveniţi din digestia grăsimilor. Astfel că o dietă bogată în grăsimi îngreunează absorbţia calciului. Astfel că osteoporoza are mai cu seamă şi alte cauze afară de cele de natură hormonală şi metabolică. S-a demonstrat că un consum abundent de cărnuri şi brânzeturi preparate (prin imbobogăţirea lor în proteine şi grăsimi), măreşte pierderea de calciu şi duce la agravarea bolii. 

In schimb, o dietă vegetală echilibrată , care conţine proteinele necesare are un efect alcalinizant (contrar faţă de cea carnată), reduce pierderile de calciu şi acţionează pentru prevenirea osteoporozei,  îndeosebi dacă se face exerciţiu fizic.