Căutări populare: retete cu vinete - somon - cozonac

Alege o reteta dupa ingrediente

Surse de vitamina b12

Surse de vitamina b12In legătură cu vitamina b12, de care avem nevoie în cantităţi „microscopice", există multe controverse. O linguriţă de vitamina B12 este suficientă pentru a satisface nevoia a 100 de persoane, pentru toată viaţa lor. în SUA, nevoia de vitamina B,, este stabilită, conform RDA (necesarul zilnic recomandat), la 2 micrograme pe zi; OMS recomandă 1 microgram pe zi. Faptul ştiinţific acceptat astăzi în comunitatea medicală este că vegetarienii totali ar trebui să folosească alimente care sunt fortificate cu vitamina B12 sau să ia zilnic un supliment de B12. Cu înaintarea în vârstă, majoritatea celor de vârsta a treiâ sunt la risc de deficit de vitamina B6 şi B12, mulţi nutriţionişti recomandând suplimente periodice din aceste vitaminei în cazul persoanelor cu vârstă peste 60 de ani, indiferent dacă au o dietă omnivoriă sau vegetariană.

Sursele de vitamina b12

Conform informaţiilor actuale, toată vitamina B12 activă existentă în lume provine din surse bacteriene. Se pare că nici animalele, nici plantele nu pot să sintetizeze forma activă (ceea ce se sintetizează în intestinul uman sau animal pare a fi o formă analogă inactivă). Plantele pot fi contaminlate cu B12 atunci când vin în contact cu solul în care trăiesc bacteriile care produc vitamina aceasta. Plantele nu furnizează vitamină B12. Aşadar, spirulina, planltele marine, tempeh sau alte surse vegetale nu sunt surse sigure de vitamina B12.

Produsele animale sunt bogate în vitamină B12 numai din cauză că animalele consumă plante contaminate cu bacteriile producătoare de vitamină B12 sau pentru că aceste bacterii trăiesc în intestinul animalelor, producând această substanţă. Şi intestinul uman produce B12, dar deocamdată cercetătorii dezbat problema dacă vitamina B12 produsă acolo este activă sau inactivă. în orice caz, ovo-lacto-vegetari-enii iau suficientă vitamină B din lactate sau din ouă. Un pahar de 200 ml de lapte conţine 1 microgram de vitamină B12. Omnivorii iau B12 din lapte şi lactate, ouă, carne şi peşte. Insă şi non-vegetarienii pot avea carenţă de B12 din cauze variate, legate de o absorbţie deficitară a vitaminei la nivel intestinal.

Vitamina B12 se găseşte doar în produsele de origine animală. In consecinţă, cei ce au o dietă total vegetariană ar trebui să ia suplimente de vitamina B12. Majoritatea tipurilor de lapte de soia comercial şi produsele din cereale îmbogăţite cu vitamina B12, dar şi cu alte vitamine şi minerale, sunt o sursă bună de vitamina B12. Citiţi etichetele pentru a identifica alimentele îmbogăţite cu B12.

Simptomele deficienţei de B12 la sugari:

 • socializare redusă
 • regresie în dezvoltare
 • iritabilitate
 • apatie
 • mişcări involuntare
 • hiperpigmentaţie
 • hipotermie
 • comă.

Persoane cu risc de deficienţă şi/sau care pun în pericol şi sănătatea altora

 • mamele care nu au consumat deloc produse de origine animală sau suplimente
 • sugarii alimentaţi exclusiv la sân
 • sugarii născuţi cu rezerve scăzute de B12
 • sugarii care primesc prea puţină vitamină B[2 din laptele matern
 • mamele care nu au semne evidente de deficienţă, dar au un nivel scăzut de vitamina B12 în ser şi lapte.

De ce nu sunt mai mulţi dintre vegetarieni deficienţi în ce priveşte vitamina B12?

Semnele de carenţă nu par să se manifeste înainte de 7 ani de practicare a dietei vegetariene totale, ani în care persoana nu consumă deloc alimente de origine animală. în fapt, de multe ori trec 20 de ani sau mai bine înainte de apariţia simp-tomelor de carenţă. Corpul uman înmagazinează multă vitamină B12 în ficat şi în muşchi. Din altă perspectivă, o bună parte din vitamina B12 este reciclată şi nu se excretă din organism. Mai există în intestinul gros bacterii care produc vitamina B12, dar o mare parte a ei se elimină prin fecale. Se pare că şi bacteriile din intestinul subţire produc vitamina B12, dar la ora actuală nu este clar dacă şi cât de mult se absoarbe. Absorbţia vitaminei B12 este un proces complex şi necesită o funcţionare bună a sistemului digestiv începând de la nivelul cavităţii bucale, glande salivare până la stomac, duoden, pancreas, jejun şi ileon, unde este absorbită în sânge. Rezecţia ultimilor 80 de cm de ileon sau bolile care afectează această porţiune a intestinului subţire pot conduce la deficienţa de B12 Când nu avem o igienă riguroasă a gurii, chiar şi bacteriile din gură pot produce B12, dar nu într-o cantitate suficientă pentru a acoperi nevoia. In ţările unde igiena lasă de dorit, alimentele pot fi contaminate cu o cantitate suficientă de vitamina B12..

în concluzie: Asiguraţi un aport adecvat de vitamină B12, atenţie mai ales în dieta total vegetariană! Nu este uşor să detectezi simptomele timpurii ale carenţei de B12 chiar şi atunci când eşti vegetarian de ani de zile. Dacă sunteţi total vegetarian(ă), conform cercetărilor actuale, este bine ca, preventiv, să luaţi zilnic sau periodic un supliment de vitamina B12. Informaţi-vă despre importanţa vitaminei B12 şi informaţi-i şi pe alţii. Educaţia adecvată vă va ajuta să obţineţi beneficiile maxime aşteptate de la o astfel de dietă.

Surse de B12 pentru vegetarieni:

 • produse lactate, ouă
 • alimente îmbogăţite
 • suplimenţi - ciancobalamină activă
 • fulgi de drojdie de bere „nutritivă", suplimentaţi cu B12.

Nu uitaţi: Plantele nu furnizează vitamină B12, deci mult promovata spiru-lină, plantele marine sau tempeh nu sunt surse sigure.