Căutări populare: retete cu vinete - somon - cozonac

Alege o reteta dupa ingrediente

Sunteți aici > Practic in bucatarie > Bucatarie

Conservarea salatei verzi, urzicilor, macrisului, lobodei la congelator

Categorie articol:

Bucatarie

Aceste legume cu frunze verzi se pot consuma foarte bine pentru tot restul anului, la congelator (ladă), în perioada când se găsesc din abundenţă.
Salata verde congelată se foloseşte pentru ciorbe. Se spală în mai multe ape (v. „Pregătirea preliminară a legumelor"), lăsând frunzele mai mici întregi; cele mari se iau în mănunchiuri şi se taie în felii late. Salata pentru conservat se fierbe în apă foarte puţină (100-200 ml) care se va completa cu apa pe care o conţin frunzele, acestea fierbându-se în oală obişnuită circa o oră, acoperite, la foc mic, până când se înmoaie bine, sau în oală sub presiune, circa 30 minute, numai cu apa care a rămas pe frunze când s-au spălat, plus sucul propriu. Dacă se adună multă apă după spălare, aceasta se scurge însă înainte de a se pune salata la fiert, ca să nu rămână prea multă zeamă când va fi fiartă. După ce s-a răcit, se pune în punguliţe de nylon (cantitatea pentru o singură masă), cu zeama împărţită egal în toate pungile. Astfel, salata îşi va păstra tot gustul ca şi cea proaspătă, pregătindu-se după aceeaşi reţetă. Pungile se leagă la gură, ca să nu curgă sucul şi, dacă locul din congelator permite, se pot pune 2-3 pungi în una mare, pentru mai multă siguranţă (să nu curgă), legată şi etichetată şi aşezată vertical în congelator.
Urzicile congelate se folosesc pentru ciorbe, pireu, pilaf. Se spală cum s-a arătat la „Pregătirea preliminară a legumelor". Se iau în mănunchiuri şi se taie în felii late, apoi se fierb ca şi salata, cu apă puţină, în oală obişnuită sau în oala sub presiune, cu 100-200 ml apă, 30-40 minute, la foc mic. Se pun la fel, în pungi, la congelator, neapărat etichetate. Ciorba se poate pregăti cu zarzavatul (morcov, ceapă) ras prin răzătoarea cu găuri mari şi călit cu grăsime ca şi pentru orice supă sau ciorbă, având în vedere îndrumările din reţetă.
Măcrişul se curăţă de codiţe, se spală şi se fierbe în oală numai cu apa reţinută de frunze la ultima spălare, amestecând cu lingura câteva minute până când scade şi lasă suficientă zeamă (circa 15 minute). După ce s-a răcit, se pune în pungi, cu zeama împărţită egal în toate. Se leagă şi se etichetează, apoi se aşează în congelator. Se foloseşte pentru ciorbe şi sosuri.
Loboda se curăţă, se spală (v. „Pregătirea preliminară a legumelor") şi se fierbe, circa 20 minute, cu apa reţinută de frunze; dacă este necesar, se mai adaugă puţină apă până când se înmoaie. Se pune, la fel, în pungi, la congelator. Se foloseşte pentru ciorbe.